PotPlayer

en.wikipedia.org/wiki/PotPlayer

PotPlayer (PP) je lagan, ali izuzetno moćan multimedijalni plejer za Windows, koji podržava veliki broj audio (WAV, WMA, MP3, OGG, M4A, AAC, RA, FLAC, MOD itd) i video (AVI, WMV, ASF, MPEG, M2V, MTS, DPG, WebM, AMV, DivX…) formata. Takođe, postoji i odlična podrška za brojne liste (M3U, ASX, PLS, WVX, CUE).

PP je nastao kao neka vrsta naslednika čuvenog KMPlayer-a (autor koji je nekada razvijao KMP danas aktivno razvija PP).

Jedna od prednosti ovog moćnog programa je to što ima ugrađene gotovo sve potrebne kodeke, a bez ikakvih špijunskih i reklamnih dodataka. Ovo znači da su svi audio i video fajlovi spremni za puštanje odmah nakon instalacije PPa. Tome u prilog ide i visok kvalitet video prikaza i puna podrška za DXVA (izuzetno opširno o ovoj temi može da se vidi ovde).

Važna karakteristika PPa je odlična podrška za različite tipove titlova, ali i mogućnost „hvatanja“ snimka (kao slike ili videa). PP se može koristiti i kao zamena za TV softver.

Iako za sada ne postoji zvanični sajt na engleskom (ili bilo kom jeziku koji nije korejski 😉 nove 32-bitne (postoji i u portabl varijanti) i 64-bitne verzije su stalno dostupne na nekoliko sajtova:
DVBsupport.net | VideoHelp.com | CodecPack.co | Softpedia.com
(preporuka je da se i na 64-bitnim Windowsima koristi 32-bitni PotPlayer!)

Brojni skinovi se mogu naći na DeviantArt-u (jedan od meni omiljenih skinova je Zer0-G), dok se na doom9 nalazi opširna tema o ovom plejeru.

Saveti, predlozi, objašnjenja…

*** Nemojte podesiti PP da se automatski ažurira! Ukoliko to uradite, verovatno ćete dobiti verziju na korejskom. Zato obavezno isključite ovu opciju: otvoriti PP > desni klik > Preferences > General > Automatic Updates > Do not use.

*** Ukoliko želite da PP prikazuje malu „pop-up“ informaciju o vremenu, kada kursor postavite na tzv. timeline (to omogućava da brzo i precizno nađete neki trenutak u filmu), uradite sledeće: otvorite PP > desni klik (ili F5) > Preferences > Playback > označite Display timeinfo on tooltip

*** Kako sačuvati podešavanja PotPlayer-a? Prilično jednostavno: PP > desni klik (ili F5) > Preferences > Export Preferences. Ovako se dobija jedan REG fajl, koji se kasnije „vraća“ u PotPlayer jednostavnim (dvo)klikom.

*** Kako napraviti portabl verziju PotPlayera od standardnog „setup“ programa? Raspakovati instalacioni fajl pomoću 7-zipa ili Universal Extractora. Zatim izbrisati sve foldere čije ime počinje znakom $, a u podešavanjima označiti „Store settings to .ini file“ (otvoriti PotPlayer, pritisnuti F5, pa u delu General selektovati tu opciju).

*** Na Internetu se može često pročitati da se najbolja slika dobija korišćenjem madVR renderera. Da li je tako ili nije, najlakše je samostalno proveriti:
– potrebno je skinuti najnoviji madVR (link 1 | link 2)
– raspakovati ga u neki folder, pa ga „instalirati“ (klikom na install.bat sa administratorskim privilegijama)
– aktivirati madVR: pustiti neki film > desni klik > Video > Video Renderer > Madshi

Slični besplatni programi:
Media Player Classic – Home Cinema:
@GoogleCode | @XvidVideo.ru | @VideoHelp.com | @CodePack | @SoftPedia | Skins | „Nightly builds
VLC Media Player Portable
The KMPlayer
VSO Media Player
SMPlayer

Категорије:Multimedija, Video
  1. Нема коментара.
  1. No trackbacks yet.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: