Почетак > Chromium, Internet > Chromium browser

Chromium browser

www.chromium.org
– Portabl verzija: crportable.sourceforge.net

Napomena 1: većina rečenog o Chromiumu odnosi se i na Google Chrome.<!– Napomena 2: Najnoviji „build“ Chromiuma je najbolje preuzeti sa zvaničnog Chromium bloga (iz prvog foldera preuzeti fajl chrome-win32.zip i raspakovati negde, a zatim Chromium pokrenuti klikom na fajl chrome.exe; ukoliko ne znate kako se to radi, onda je bolje skinuti mini_installer.exe i instalirati ga). Alternativa za preuzimanje je Softpedia.–>

Chromium je jednostavan, ali veoma moćan Internet brauzer. Odlikuje se svedenim, elegantnim izgledom, kao i odličnom podrškom za brojne nove Internet standarde i tehnologije. Chromium ima podršku za veliki broj ekstenzija, koje dodaju raznovrsne mogućnosti ovom odličnom brauzeru. Pokretanje programa i prikaz web strana su veoma brzi (po tom pitanju, Chromium je u samom vrhu).

Ovaj web brauzer i Google Chrome su „rod rođeni“ – Chromium predstavlja open-source projekat, iz koga Google Chrome uzima programski kod, potreban za svoj dalji razvoj (više o odnosu Chromiuma i Chrome-a može se videti u tekstu niže). U tom smislu, Chromium i Chrome su veoma slični. Osnovne razlike su što Chrome ima opciju automatskog ažuriranja (koja ne postoji u Chromiumu), ali i opciju nadgledanja ponašanja korisnika, odn. neku vrstu „špijuniranja“ (ni ovo ne postoji u Chromiumu).

Chromium i Chrome imaju još bliskih, relativno poznatih rođaka: sada već „pokojni“ Flock (od verzije 3), Comodo Dragon, SRWare Iron i Maxthon (od verzije 3, Maxthon je specifičan slučaj: u normalnom radu koristi WebKit jezgro, dok ne naiđe na sajt koji je optimizovan za Internet Explorer – tada automatski prelazi na IE jezgro „Trident“).

Chromium je zasnovan na moćnom jezgru WebKit, koje je zaslužno za brz i precizan prikaz Internet stranica. Osim Chromiuma (i ostalih najbližih „rođaka“, kao što je Google Chrome), ovo jezgro koristi i Apple Safari.


Mane i nedostaci Chromiuma/Chrome-a

Za nove korsnike, potrebno je naglasiti da Chromium/Chrome u ovom trenutku ima nekoliko nedostataka (naravno, to su nedostaci s moje tačke gledišta; onome kome ove sitnice ne smetaju, Chromium će biti odličan alat za surfovanje Internetom):

– Nije moguće promeniti ime ili ukloniti „Other bookmarks“ folder na Bookmarks baru
– Ne postoji Print preview (pregled pre štampe)
– Ne postoji dugme Print
– Ne postoji mogućnost podešavanja štampe (veličina margina, da li će se odštampati URL i sl)
– Download-bar nema opciju „Auto-hide“ nakon završetka preuzimanja
– Ne može da se otvori fajl, bez downloada (Nema opcija Open, samo Save)
– Nije moguće ograničiti veličinu cache-a (CCleaner pomaže u ovom slučaju)
– Chromium se, pod WinXP-om, instalira u C:\Documents and Settings\{korisničko_ime}\Local Settings\Application Data\ bez mogućnosti da se ta neuobičajena lokacija izmeni; pod Win 7, Google Chrome se instalira u C:\Users\{korisničko ime}\AppData\Local\Google\Chrome\Application
– Ne postoji mogućnost prikaza „bookmarks sidebar-a“


Chromium ili Google Chrome?

Informaciju o razlikama između Chromiuma i Google Chroma možete videti na strani posvećenoj Chrome-u:
www.zoniweb.com/2011/09/google-chrome.html

Slični besplatni programi:
Mozilla Firefox
Google Chrome
Maxthon 3
Opera

Категорије:Chromium, Internet
  1. 26 септембра, 2010 у 12:46 pm

    Koristim ga na Ubuntu-u otkad i sam OS, ali pošto sam ga skidao pomoću paket menadžera, pojma nisam imao da postoji i Win verzija.

  1. No trackbacks yet.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: