Почетак > Firefox > Ekstenzije za Mozilla Firefox

Ekstenzije za Mozilla Firefox

addons.mozilla.org/en-US/firefox

Možda je najveća prednost Firefox-a (mada, neko može to posmatrati i kao manu) izuzetno veliki broj raspoloživih dodataka (ekstenzija), koje dodaju nove mogućnosti ovom već moćnom brauzeru. Ovde će biti predstavljene neke od zanimljivih ekstenzija (i drugi dodaci, npr. skinovi). Ukoliko želite da vidite spisak svih instaliranih ekstenzija, dovoljno je uuraditi sledeće: klik na Firefox dugme > Help > Troubleshooting Information..

Add-on Compatibility Reporter
Specijalna Mozillina ekstenzija koja omogućava da se u Firefoxu koriste mnoge nekompatibilne ekstenzije.

» Adblock Plus
Ovo je svakako jedna od najpopularnijih ekstenzija za Firefox. Njen zadatak je blokiranje reklama na web stranama, kao i blokiranje iskačućih prozora. Obavezno instalirati!

» Do Not Track Plus (DNT+)
Dodatak za zaštitu privatnosti (i nešto brže surfovanje). Info @YouTube.

» Scriptish i Greasmonkey
Omogućavaju dodavanje velikog broja specijalno kreiranih skripti. Te skripte se mogu naći na sajtu userscripts.org.

» Stratiform
Podešavanje izgleda Firefox-a. Promena boje grafičkog okruženja, promena ikonica, podešavanje providnosti… Preporuka!

» WhatFont
Bookmarklet koji brzo i jednostavno prikazuje informacije o fontovima na web strani. WhatFont se aktivira jednim klikom, nakon čega prilikom prelaska kursora preko teksta dobijamo ime korišćenog fonta; klikom na neku reč, otvara se prozor sa dodatnim informacijama o fontu (boja, veličina…).

» Status-4-Evar
Vraća statusnu traku u Firefox 4+.

» Easy DragToGo+ i QuickDrag
Omogućavaju razne „drag&drop“ funkcije (npr. blagim „povlačenjem“ neke reči, u novom tabu se pokreće pretraga za tim pojmom pomoću glavnog pretraživača; „povlačenje“ linka otvara se taj sajt u novom tabu itd).

» Context Highlight
Omogućava „hajlajtovanje“ (bojenje pozadine označenog teksta). Korisno ako je potrebno označiti neki deo teksta, radi lakšeg čitanja ili iz nekog sličnog razloga. Moguće je označiti pojedinačne reči ili cele fraze – nakon označavanja, ta reč/fraza će biti označena svuda gde se pojavljuje na toj strani!

» Context Search
Omogućava jednostavan izbor pretraživača putem desnog klika. Primena: selektovati na web strani reč ili frazu, desni klik na selektovani izraz, pa preko opcije „Search for…“ izabrati iz padajućeg menija odgovarajući pretraživač.

» SearchLoad Options
Korisna ekstenzija za sve one koji puno koriste FF-ovo ugrađeno polje za pretragu. Pomoću ovog dodatka moguće je namestiti da se pretraga otvara u postojećem ili novom tabu, da se polje za pretragu samo „izbriše“ nakon zadatog perioda vremena, kao i da se vrati na definisani pretraživač.

» FireFTP
Jednostavan, a ipak moćan i bezbedan FTP klijent, koji se koristi kao bilo koji tab u Firefox-u.

» EHTip
Englesko-hrvatski dvosmerni rečnik. Postavite kursor na reč (englesku ili „našu“) i iskočiće mali prozor za prevodom (na „naš“ ili engleski jezik). Postoji i mogućnost izgovora engleskih reči.

» Password Exporter
Omogućava pravljenje rezervne kopije (bekapovanje) sačuvanih korisničkih imena i lozinki sa raznih sajtova, foruma i slično.

» Nuke Anything Enhanced
Uklanja razne elemente na web stranama (idealno za „uređivanje“ strane pre štampanja). Postoji nekoliko korisnih mogućnosti: uklanjanje jednog objekta sa strane (npr. jedne slike), uklanjanje selektovanog dela ili uklanjanje svega osim selektovanog dela.

» UrlbarExt
Dodaje nekoliko korisnih dugmića u adresno polje Firefoxa: odlazak na „root“ adrese (npr. jednim klikom se može prebaciti sa http://www.adresa.com/nesto/drugo/trece.html na http://www.adresa.com), pravljenje skraćene adrese (tinyurl.com, goo.gl, is.gd…) adrese, kopiranje adrese, pretraga web-sajta, navigacija „gore-dole“ kroz linkove koji se zvaršavaju brojevima itd.

» NetVideoHunter, Unplug i Video DownloadHelper
Odlične ekstenzije za Firefox, pomoću kojih se jednostavno i brzo skidaju video i audio fajlovi sa raznih sajtova (npr. video materijal sa YouTube).

» Download Statusbar
Ugrađeni download manager će postati pregledna traka na dnu prozora Firefox-a.

» Readability
Koristan bookmarklet. Namena ovog dodatka je formatiranje teksta sa nekog sajta u oblik pogodniji za čitanje. Moguće je menjati boju pozadine, kao i veličinu fonta i margina.

» Menu Icons Plus
Ova extenzija ima namenu da malo ulepša Firefox, pa u tom smislu definitivno ne spada u „must-have“ dodatke, ali je ipak korisna za one koji vole da ulepšaju svoje radno okruženje. Namena ove ekstenzije je dodavanje ikonica u padajuće menije, fina podešavanja toolbarova, stapanje Stop i Reload dugmeta i još ponešto.

» URL Tooltip
Prikazuje URL adresu u tooltipu, kada se kursor postavi na neki link.

» wmlbrowser
Omogućava pristup WAP (wml) sajtovima.

» Scroll to Top/Bottom
Dodaje dve stavke u kontekstni meni – „skok“ na vrh strane, odnosno na dno strane (u suštini, ono što rade tasteri Home i End na tastaturi).

» GMail Checker
Omogućava proveru više Gmail naloga istovremeno. Napomena: može da usporava pokretanje FFa!

» Get File Size
Desnim klikom na link vidi se veličina fajla za download.

» gui:config
Omogućava dodatna podešavanja Firefoxa, inače dostupna preko strane about:config.
PAŽNJA: pogrešna upotreba ove ekstenzije može da prouzrokuje potpuno oštećenje i prestanak rada Firefox-a!


» Nekoliko lepih i elegantnih skinova i „persona“ za Firefox:
AeroStyle large
Firefox Personas
Aluminium Fox


Категорије:Firefox
  1. Нема коментара.
  1. No trackbacks yet.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: